Bibliotheek van interessante artikelen

Bouw geen hek, maar een drinkplaats

Door: Management Impact
Organisaties moeten geen hekken bouwen, maar een drinkplaats bieden. Dat geeft professor Bas Kodden van Nyenrode Business University aan. Inspiratie voor deze metafoor deed hij op in Australië, waar hij met zijn gezin door de outback reed op weg naar een marathon. ‘De boeren hebben daar honderden kilometers land waarop het vee staat te grazen. Het heeft geen zin om daar hekken omheen te bouwen’, vertelt Kodden. Te tijdrovend en te kostbaar.

Lees verder…

Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase

Auteur Sandrina Sangers, www.agora.nl
De palliatieve benadering kent vier dimensies: fysiek, zingeving, psychisch en sociaal. De laatste twee worden vaak in één adem genoemd: psychosociaal. Maar wat behelst die precies? Wat voor vragen spelen er vooral in de palliatieve fase? En belangrijker: bij wie vinden mensen die ongeneeslijk ziek zijn of hun naasten ondersteuning?

Lees verder…

De impact van life events

Auteur: Carolien Neefjes, www.agora.nl
Wie ongeneeslijk ziek is of kwetsbaar door ouderdom krijgt vaak te maken met meerdere life events in korte tijd. Life events zijn grote emotionele gebeurtenissen in het leven die veel invloed hebben op het gevoel van geluk en tevredenheid. Op nummer één in de top 10 van life events staat de dood van een partner. Ook ziekte en ontslag staan in de top 10. 

Lees verder…

Zin (her)vinden in het leven

Auteur: Guido Schürmann, www.agora.nl
Als je ongeneeslijk ziek bent, heeft je leven dan nog zin? Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en Lottie van Starkenburg gingen met ruim 90 professionals en vrijwilligers uit zorg, sociaal domein en hospices in gesprek. En lieten hen met een andere bril naar de werkelijkheid kijken. Zin vinden met een patiënt of cliënt vraagt creativiteit en maatwerk, en ja, ook tijd. Maar het is het ongelofelijk zinvol.

Lees verder…

Medelijden of medeleven

Door: Nieuwetijdskind Magazine
Brené Brown over het cruciale verschil tussen medelijden en medeleven: Als we iemand zien lijden, willen we de situatie vaak ‘fixen’. Wat als we alleen maar zouden gaan zitten bij de mensen die het moeilijk hebben en ze de kans en de ruimte te geven hun gevoelens te voelen? Maar we hebben niet altijd door dat onze poging om te helpen, vaak door ze op het positieve te wijzen of door dingen te vergelijken, de dingen alleen maar slechter maakt.

Lees verder en kijk video...

Het belang van een goed afscheid

Auteur: Sandrina Sangers, www.agora.nl
Het coronavirus zorgt ervoor dat mensen geconfronteerd worden met ernstige ziekte die in sommige gevallen tot de dood leidt. Mensen die door corona snel en onverwacht in het ziekenhuis worden opgenomen, hebben vaak niet de tijd om op een goede manier afscheid te nemen van hun geliefden.

Lees verder…

Betekenis van eenzaamheid

Door: Inspirerend leven
Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Voor hen is eenzaamheid geen theorie en geen woord zoals vele andere, maar de pijnlijke beschrijving van de sfeer waarin zij dagelijks leven. Velen ervaren hun eenzaamheid als een beklemmend en benauwend gevoel dat ze het liefst zouden willen ontlopen of heel diep weg willen stoppen.

Lees meer…

Aandacht voor sterven

Door: Boeddhistisch Dagblad
Het  Landelijk Expertisecentrum Sterven: ‘Bijna de helft van de Nederlanders heeft angst om te sterven. Ze stoppen het nadenken hierover ver weg en vinden het moeilijk om erover te praten. Zelfs met de meest dierbaren om hen heen. Meestal omdat ze niet weten wat er gebeurt tijdens het stervensproces.

Lees meer…

Gelukkig zonder kinderen?

Auteur: Lisette Schuitemaker voor Holistik
Wel of geen kinderen? Hoe kom je tot die keuze en hoe ziet een leven zonder kinderen er eigenlijk uit? Krijgen mensen later spijt of voelen ze zich juist vervuld, doordat ze vooral hun eigen leven hebben geleid? Hoe vergaat het mensen die ze wel graag hadden gewild? Lisette Schuitemaker baseert haar nieuwste boek  op een wereldwijd onderzoek.

Lees verder…