Bibliotheek van interessante artikelen

Bessel van der Kolk vertelt: op déze verrassende manieren kun je van trauma helen

Door Holistik, auteur Nathalie Meertens

Vroeger werd gedacht dat trauma zelden voorkwam. Dat het om uitzonderlijke, eenmalige gebeurtenissen ging. Inmiddels weten we dat de meeste mensen op een bepaald punt in hun leven te maken krijgen met trauma. En dat trauma in veel gevallen langdurig is, zoals in een gewelddadige relatie bijvoorbeeld. Ook de manier waarop we traumaherstel benaderen is veranderd.

Lees verder…

Hoe kunnen we blijven veren bij tegenslag en ziekte?

Door Tijdschrift Positieve Psychologie, auteur Mo Landsman

Nare gebeurtenissen als een verlies of ziekte maken we allemaal wel een keer mee gedurende ons leven. Lijden hoort bij het leven. Soms valt onze tegenspoed ons zwaar en lijkt er maar geen licht aan het einde van de tunnel te komen. En toch komen we vaak weer uit het diepe dal gekropen, soms zelfs met nieuwe inzichten of levensenergie. Dit geldt niet voor iedereen en altijd. Onze veerkracht zorgt ervoor dat we kunnen terugveren en de toekomst weer aan kunnen. Wat is veerkracht? Hoe kun je veerkrachtiger worden?

Lees verder…

Psychologische veiligheid; niet ‘nice-to-have’ maar een ‘must-have’

Door Management Impact, auteur Joriene Beks

Psychologische veiligheid creëren lijkt wel hét thema van 2022. Het leidt tot betere teamresultaten, tot inclusie, tot beter ideeën, tot meer werkgeluk en nog meer. Het klinkt als de heilige graal. Is dat zo? En waar komt de term vandaan? En hoe maak je zo’n breed begrip nou praktisch toepasbaar in jouw rol als teamcoach?

Lees verder…

Trauma wordt aan kinderen doorgegeven, tot iemand de pijn wil voelen

Door Nu.nl, auteur Elise Vermeeren

Hoe je ouders met trauma in hun leven omgaan, dat beïnvloedt jou. En zelf kun je dat trauma weer doorgeven aan je kinderen. Hoe die cyclus ophoudt? De pijnlijke waarheid, zegt de Britse psychotherapeut en bestsellerauteur Julia Samuel, is dat we alleen kunnen repareren wat we onder ogen zien.

“Waarom werkte mijn moeder niet eerst aan haar eigen trauma voordat ze mij kreeg? Dan had ze mij niet opgezadeld met haar problemen.”

Lees verder…

Posttraumatische stressstoornis (PTSS): aan deze symptomen herken je het

Door Holistik, auteur Nathalie Meertens

Bijna elk mens maakt vroeg of laat wel een (micro)trauma mee. Bij het woord trauma denk je misschien aan oorlogsveteranen, verkrachtingsslachtoffers of langdurig mishandelde kinderen. Maar ook het verlies van een geliefde of een verkeersongeluk kan traumatiserend zijn. Soms ontwikkelen mensen na het ervaren van trauma psychische problemen, zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of complexe PTTS (cPTSS). Je dagelijkse leven kan dan ernstig ontregeld raken.

Lees verder…

VU en WHO: 25% toename angst en depressie door coronapandemie

Door: Tijdschrift Positieve Psychologie

In het eerste jaar van de coronapandemie steeg de wereldwijde prevalentie van angst en depressie met maar liefst 25%. Dit blijkt uit een grote overzichtsstudie van VU-onderzoeker Anke Witteveen samen met 2 VU-hoogleraren en de WHO. Uit de studie komt naar voren dat er sprake is van een wereldwijde toename van psychische klachten zoals depressie en angst ten opzichte van voor de pandemie, en dat vooral jonge mensen het hardst zijn getroffen.

Lees verder…

Traumaverwerking

De moederwond: zó saboteert deze pijn jouw liefdesrelaties

Door Holistik, over auteur Hannah Cuppen
Hannah: ‘Een moeder kan fysiek nog zo goed voor haar kind zorgen. Als ze emotioneel niet beschikbaar is voor de behoeften van het kind, komt een kind in levensgevaar. Het is namelijk met huid en haar afhankelijk van de moeder als eerste hechtingsfiguur. Het archetype van de moeder is het beeld van de liefhebbende, altijd aanwezige en ruimhartige moeder die precies weet wat een kind nodig heeft én dat kan geven.

Lees verder…

Omgevingsbewustzijn

Bouw geen hek, maar een drinkplaats

Door: Management Impact
Organisaties moeten geen hekken bouwen, maar een drinkplaats bieden. Dat geeft professor Bas Kodden van Nyenrode Business University aan. Inspiratie voor deze metafoor deed hij op in Australië, waar hij met zijn gezin door de outback reed op weg naar een marathon. ‘De boeren hebben daar honderden kilometers land waarop het vee staat te grazen. Het heeft geen zin om daar hekken omheen te bouwen’, vertelt Kodden. Te tijdrovend en te kostbaar.

Lees verder…

Palliatieve fase

Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase

Auteur Sandrina Sangers, www.agora.nl
De palliatieve benadering kent vier dimensies: fysiek, zingeving, psychisch en sociaal. De laatste twee worden vaak in één adem genoemd: psychosociaal. Maar wat behelst die precies? Wat voor vragen spelen er vooral in de palliatieve fase? En belangrijker: bij wie vinden mensen die ongeneeslijk ziek zijn of hun naasten ondersteuning?

Lees verder…