Verlies & ingrijpende veranderingen

Verlies en veranderingVerlies is van alle tijden en kent ook vele vormen. Ieder mens krijgt vroeg of laat met meerdere vormen te maken, en vaak al op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld door voor het eerst naar school te gaan, de verhuizing naar een andere plek, een huisdier dat overlijdt of mensen van wie we houden, of misschien wel de scheiding van ouders. Maar natuurlijk ook het verlies van gezondheid, een nieuwe baan of juist het verlies van een baan, verlies van toekomstperspectief, ongewenste kinderloosheid, of anderszins. Meestal valt het niet mee om afscheid te moeten nemen.

Persoonlijke waarde toekennen

Onze eerste verlieservaringen spelen vaak een grote rol in hoe we in ons latere/ huidige leven omgaan met verliezen. Wat we destijds daarbij voelden en deden en ook hoe we hierbij werden opgevangen door onze omgeving vormen een soort blauwdruk voor onze huidige omgangspatronen. Deze patronen hebben de neiging zich steeds weer te herhalen, vaak onzichtbaar. Bovendien speelt de persoonlijke waarde die we toekenden aan onze verloren dierbare of aan dat waaraan we zo gehecht waren een belangrijke rol. Hoe meer we hiervan hielden of hoe meer betekenis dit ons heeft gegeven, hoe intensiever het gevoel van gemis ervaren zal worden.

  • Wat waren de eerste verlieservaringen die je je kunt herinneren?
  • Hoe ben je omgegaan met een verlies dat je na aan het hart lag?
  • Hoe ben je opgevangen in het gezin, op school, op het werk, etc.?
  • Wat was hierbij belangrijk voor jou?

Inzicht in onze eigen processen

Door hiervan bewust te worden kunnen we inzicht krijgen in ons eigen gedrag naar aanleiding van een verlieservaring. Dit inzicht is van wezenlijk belang om je te helpen tijdens je eigen rouwprocessen, maar ook om je ervan bewust te worden hoe je met anderen omgaat die een verlieservaring ondergaan.

Afvragen wat we voelen en ervaren is een belangrijke stap om inzicht te krijgen. Hiermee leren we te aanvaarden dat alles wat we hebben meegemaakt, bij onze persoonlijke levensgeschiedenis hoort. Vervolgens kunnen we kijken naar ons eigen gedrag, onze patronen en vooral ook naar onze behoeften. We staan voor de opdracht ons verdere leven vorm te geven en de verlieservaring daar in te verweven. Dit zal gepaard gaan met zowel positieve als negatieve gevoelens. Maar hierbij kunnen we nieuwe aspecten van onze persoonlijkheid ontdekken en ontwikkelen, die ons uiteindelijk sterker en ‘rijker’ zullen maken.