Gedachtegoed

Als kind worden we meestal geboren als een nog onbeschreven blad. Fris, onbevangen, open en spontaan, een nieuw mensje waar nog een wereld met mogelijkheden voor open ligt. Toch worden de eerste indrukken al tijdens de zwangerschap en geboorte opgedaan. We kunnen ons -wel of niet- welkom, beschermd, veilig, geliefd of ontspannen voelen. We staan nog open voor alle prikkels vanuit de omgeving, die we kunnen voelen en ervaren maar niet begrijpen, en ook niet altijd uit kunnen drukken. We reageren vanuit primaire gevoelens en behoeften, en we hopen hierin te worden gezien en gehoord. We gaan ons hechten aan de mensen om ons heen en aan de omgeving waar we veelal zijn.

Meegaan in de verwachtingen van de wereld om ons heen

Bij het groter worden leren we steeds meer over wat er van ons verwacht wordt, en waarmee ons gedrag beloond of bestraft wordt. Meegaand als kinderen kunnen zijn leren we ons aan te passen aan de verwachtingen en conditioneringen van de mensen in onze nabije omgeving. En we leren te leven en handelen zoals het ons getoond wordt door de mensen om ons heen. Langzaamaan worden we een voller beschreven blad en minder vrij in wie we van oorsprong waren. We willen lijden en angst zoveel mogelijk beperken en de behoefte aan controle over ons leven geeft een gevoel van (schijn)veiligheid. Gevoelens die we niet prettig vinden leren we weg te stoppen of te compenseren met aangepast gedrag. En zo vermijden we het contact met wat zich in onszelf afspeelt.

‘Oer’persoonlijke kwaliteiten

Toch zijn de oorspronkelijke en ‘oer’persoonlijke kwaliteiten nog steeds in ons aanwezig. Als we zover zijn dat we ontdekken hoezeer we van onszelf zijn afgeraakt, en we de weg naar binnen weer durven af te leggen, dan kunnen we de opgelegde waarden en structuren van ons af gaan werken. Door weer te luisteren naar ons werkelijke gevoel en onze innerlijke stemmen, en door dat te gaan doen wat zo eng voelt om te doen, komen we soms eerst terecht in een wereld van kwetsbaarheid en schijnbare chaos. Maar juist in die kwetsbaarheid en chaos ligt onze EIGEN weg besloten. Hier liggen al onze antwoorden, mogelijkheden en vrije keuzes om voor onszelf de nieuwe koers te bepalen. Hier ligt, voor ieder van ons, ons Pure Potentieel!

PuurPotentieel kan je helpen dat contact met je innerlijke zelf te hervinden. Neem contact op via het contactformulier om te informeren naar de mogelijkheden of maak een afspraak voor een (kosteloos) kennismakingsgesprek.