Loslaten van dat wat er was…

Loslaten van wat er wasHet verliezen van een naaste kan heel pijnlijk zijn en veel verdriet met zich meebrengen. Maar niet alleen het overlijden van een dierbaar persoon kan leiden tot een rouwproces. Er zijn andere betekenisvolle verliezen denkbaar die zo ingrijpend zijn dat er in meer of mindere mate een vergelijkbaar emotioneel proces door ontstaat. Voorbeelden van deze vormen van verlies, in willekeurige volgorde, zijn:

  • Verlies van je partner of je kinderen door scheiding;
  • Verlies van je baan door ontslag;
  • Verlies van je thuis of dierbare bezittingen;
  • Verlies van lichaamsdelen of -functies;
  • Vormen van sociaal sterven door bijvoorbeeld Alzheimer/ dementie,
    of door een communicatiegebrek;
  • Vormen van genetisch sterven door bijvoorbeeld onvruchtbaarheid;
  • Verlies van je huisdier;
  • Verlies van je sociale omgeving in privé- of werksfeer.

Onopgemerkte pijn

Deze verliezen kunnen intense emoties en veranderingen met zich meebrengen, die grote impact op je dagelijkse leven hebben. Lang niet altijd zal je omgeving begrijpen dat ook hier een rouwproces wordt uitgewerkt, soms wordt het verlies niet eens opgemerkt. Daarom is het van belang om ook in deze situaties aandacht, tijd en ruimte te vragen voor wat jij doormaakt.

Opnieuw bouwen aan een evenwichtige situatie

Verdriet kan slechts worden verwerkt door het te uiten. Situaties die niet adequaat worden doorgewerkt kunnen leiden tot lichamelijke en mentale gezondheidsproblemen. Een belangrijk deel van ziekteverzuim kan worden toegeschreven aan niet- verwerkte verliessituaties. Iemand die een betekenisvol verlies heeft geleden kan daarna gewoon niet meer dezelfde persoon zijn. Er is een belangrijk deel van je leven weg. Er heerst verwarring, er is verlies van houvast, en een gebrek aan vertrouwen in de toekomst. De oude balans is verstoord, en er is nog weinig zicht op hoe verder. Door erkenning van jouw verlies en het begrijpen van wat zich heeft voorgedaan, kun je de oude situatie loslaten en vormt zich een nieuwe basis om een andere, evenwichtige situatie op te bouwen.

PuurPotentieel kan je helpen nieuw evenwicht in jezelf te vinden en je weer te verbinden met het leven. Lees meer over de mogelijkheden of neem contact op via het contactformulier of maak een afspraak voor een (kosteloos) kennismakingsgesprek.