Stervensbegeleiding

StervensbegeleidingAls je hoort dat je nog maar kort te leven hebt, brengt dit meestal een stroomversnelling van allerlei gedachten, emoties en gevoelens op gang. Alle grip op je oude leven lijkt weg te zijn, en je moet ineens heel anders tegen zaken aankijken. Gevoelens kunnen per dag verschillen; het is als eb & vloed, soms gaat het van je af, en soms komt het naar je toe. Vanwege dit zichtbare einde uiten gevoelens zich vaak heel direct, kwetsbaar, eerlijk en puur! Soms zijn ze ook pijnlijk voor omstanders. Het is een zeer persoonlijke ervaring en het is van belang om hier uiting aan te geven, zonder angst, zonder schaamte. Alle gevoelens en emoties vragen om erkenning door jou.

Levensvragen en basale antwoorden

Jezelf voorbereiden op een naderend levenseinde kan je leven intensiveren. Eventuele maskers vallen af en de resterende tijd wordt op waarde ingeschat. Er ontstaan basale vragen over je situatie, zoals:

 • Wat gebeurt er in mijn lichaam?
 • Welke lichamelijke klachten ervaar ik en zullen er nog komen?
 • Wat is er nog aan deze klachten en de pijn te doen?
 • Hoe gaan mijn naasten en ikzelf om met de komende veranderingen?
 • Hoe kan ik me hier het beste op voorbereiden?

En er kunnen essentiële levensvragen bij je opkomen, zoals:

 • Wat betekent de dood voor mij?
 • Wat betekent míjn dood voor mijn partner/ gezin/ familie?
 • Wat kan ik nú nog doen om hen daarbij te helpen?
 • Wat heeft het leven voor mij betekend?
 • Wat zou ik nog willen doen of willen zeggen, en met wie?
 • Wat heb ik nog uit te werken met mezelf, of met anderen?
 • Hoe geef ik vorm aan de rest van mijn leven?
 • Hoe wil ik sterven en invulling geven aan een volwaardig levenseinde?

De weg naar begrip en aanvaarding

Antwoorden vinden op alle vragen die je hebt dragen bij aan je verwerkingsproces. Schakel hierbij zoveel mogelijk hulp in van jouw naasten en waar nodig zeker ook van professionele hulpverleners. Alles wat je denkt en voelt doet er doe. Ook dat je precies aangeeft wat jij nodig hebt in de verschillende fases van het stervensproces. Jouw verhaal en jouw specifieke wensen mogen gehoord worden en waar mogelijk vervuld. Je hebt recht om het proces op jouw eigen wijze te beleven en vorm te geven, hierbij je eigen grenzen aangevend op zowel sociaal als medisch gebied.

Intense ervaringen

Met behulp van goede, terminale zorg kun je worden geholpen om zoveel mogelijk te ontspannen tijdens het gehele stervensproces. Onder zorgzame begeleiding kun je verschillende stadia doorlopen, van doorleving van je emoties, het begrijpen van je situatie, tot aan aanvaarding van jouw lot. Je blijft als ziek mens altijd nog een compleet mens, je bent veel meer dan alleen dat deel in jou dat ziek is, de ziekte.
Het stervensproces kent naast de pijn en het verdriet ook positieve ervaringen. Zo kun je het leven intenser gaan ervaren. Het leven vindt meer bij de dag plaats, meer in het moment, waardoor er ook genoten kan worden van de kleine dingen die er zijn. En op het sterfbed kun je onnoemelijk veel leren en over jezelf ontdekken. Wat een stervende aan diepe inzichten opdoet in een paar uur tijd, daar doet een ander soms jaren of zelfs een heel leven over.

PuurPotentieel kan je helpen bij het vinden van antwoorden op jouw vragen en je begeleiden bij het realiseren van jouw wensen. Neem contact op via het contactformulier om te informeren naar de mogelijkheden of maak een afspraak voor een (kosteloos) kennismakingsgesprek.